>

Start

<  Home

<

Klas 3 - blok 4

Proeftoets

Begrippen

Inleiding

(klik aan/klikuit)

Libretto

Tekst van een opera

Finale

Karaoke

Volume

Homestudio

Openingsstuk van een concert

Ballet

De solist

Vreemde composities/solisten

De songwriter

De componist

Inleiding

 Werk de sites rustig door en maak tenslotte de proeftoets.

wel even geduld....rustig kijken en luisteren

Leestekst

Ooit was elk muziekstuk alleen maar een idee in het hoofd van de bedenker. Een melodie, een paar akkoorden, een fascinerend ritme  Als luisteraar vindt je het mooi of niet.

 

Maar muziek kan ook verschillende functies (taken) hebben of bedoeld zijn voor bepaalde gelegenheden/plekken.

 

Alle muziek die we horen wordt wereldwijd door ontelbaar veel mensen gemaakt;

de mensen achter de schermen.

 

Dit hoofdstuk gaat dus o.a. over:

Unplugged

Ouverture

Slot van een concert

Muziek is er in allerlei varieteiten. De ene houdt van klassiek en de ander van populaire muziek. Dat muziek ook een functie heeft daar staan we niet zo snel bij stil.

 

Muziek heeft wel degelijk een functie, zelfs meerdere. Het kan je helpen in emotionele buien, het kan je vrolijk maken, kan je laten huilen en je even weghalen van de realiteit. Het is bewezen dat bij mensen die in coma lagen of ernstig ziek waren muziek een helende werking had. Zelfs bepaalde muziek, die waar de zieke of comateuze patient fan van was.

 

Muziek is ook een sociaal gebeuren. neem nu maar eens de supermarkt. Daar staat meestal de radio aan, op een populaire zender. Het maakt de mens vrolijk en zet zelfs aan tot koopgedrag.

 

De mannen op de bouw hebben ook altijd muziek aan. Het maakt vrolijk, maar zet ook aan tot doorwerken en plezier hebben in het werk. het schept ook saamhorigheid, er wordt gezamelijk gezongen en gegrapt!

 

Deze saamhorigheid zien we ook op de voetbalvelden wanneer het Wilhelmus klinkt. Het publiek vormt samen een groep die gezamenlijk zijn voor die ene voetbalclub.

 

Muziek kan je even van de aardbodem doen verdwijnen. Opgaan in de klanken van muziek kan de wereld om je heen even doen vergeten.

 

Ook mensen die authistisch zijn kunnen veel baat hebben bij muziek. Ik zag een uitzending van De wereld draait door, waar een autistische jongeman helemaal rustig werd van heavy metal.

 

Muziek heeft vele functies. Zo is gebleken dat mensen die een instrument bespelen slimmer zijn dan andere. In rekenen zouden zij zelfs een stuk beter zijn dan andere mensen.

 

Muziek hebben we dus allemaal nodig! Ieder zijn/haar eigen, maar zonder kunnen we niet.